den jydske haandvaerkerskole

Sikker trafik på DJH

Vidste du, at menneskelige fejl er den primære årsag til færdselsulykker og dødsfald i trafikken? På årets første forårsdag behandlede tømrerenes GF1 og GF2 elever et tungt og vigtigt emne – nemlig trafiksikkerhed.

I samråd med Trine Lyngsø Møller fra Rådet for Sikker Trafik og Kristina Vestergaard, som har haft emnet helt tæt på livet, brugte eleverne en stund på at lære mere om vigtigheden af sikker og ansvarlig færdsel i trafikken. 

 Sikker trafik paa DjH 1

For nogen kommer det måske som en overraskelse, at det yderst sjældent er maskinelle fejl, der er årsag til færdselsulykker. Faktisk er faktorer såsom uopmærksomhed, spritkørsel og fart tre af de hyppigste grunde til, at trafikken kan være farlig at færdes i.

Kan man køre på to øl? Er det en god idé, eller er det bedre at lade bilnøglerne ligge i jakkelommen? Ikke alle har samme mening om, hvornår bussen eller cyklen ville være et godt og sikkert alternativ til bilen. 

Trine Lyngsø Møller brugte første halvdel af oplægget til at starte diskussionen. Stemningen var let og samtalen flød. Salen var et frirum, hvor eleverne kunne lufte deres tanker, oplevelser og meninger om sikker og usikker trafik i håb om at lære fra hinanden. Det viste sig, at flere havde haft den mørke side af trafikken helt tæt på livet.

I løbet af oplægget fortalte eleverne, at de enten selv have været med i færdselsulykker, eller havde pårørende, som havde oplevet rædslen. Fælles for alle var, at størstedelen havde oplevet en mangel på respekt for trafikken i deres nærmeste omgangskreds. Ligeledes var der en overvejende utryghed i trafikken – specielt i større byer.

Sikker trafik paa DjH 6

Da ordet blev overgivet til Kristina Vestergaard, blev stemningen straks en anden. Hendes families liv ændrede sig brat i april 2010, hvor hendes bror mistede livet i en trafikulykke. At miste en nærtstående er nemlig både livsændrende og fortvivlende at gennemleve, og vi er taknemmelige for Kristina Vestergaards mod til at videregive hendes hjerteskærende historie.

Oplægget efterlod en dybfølt medfølelse i lokalet, men samtidig var beskeden klar. Hvis man har chancen for at spare sine eller sine venners nærmeste for den sorg, som Kristina Vestergaards familie stadig gennemlever, så bør man handle. Også selvom det er svært.

Alt for mange mister nemlig livet i trafikken hvert år, og ofte er det simple faktorer, der kan ændre udfaldet af en trafikulykke. Man bør aldrig føle sig presset til at ”følge trafikken”, hvis andre trafikanter ikke kører inden for lovens grænser. Deres travlhed og hastværk bør ikke gå ud over dem, som ønsker at følge anvisningerne. Selv de små fartovertrædelser kan være forskellen mellem liv og død i trafikken. 

Sikker trafik paa DjH 7

For tømrereleverne Nikolaj Falkenberg og Emma Pehrsson havde oplægget stor effekt. ”Det er jo ikke kun dig selv, det går ud over. Det er også familie og venner,” siger Emma Pehrsson. Det er sommetider noget, man kan glemme, men når ulykken indtræder, tager den ofte flere med sig i faldet.

”Man kan jo håbe, at det gør en forskel, hvis bare én eller to i det rum tænker sig om. Så kan det måske redde liv,” siger Nikolaj Falkenberg. DjH deler de studerendes holdning, og vi er stolte af den indsigt, der blev udvist fra elevernes side. For det er nemlig vigtigt at tænke sig om, når man sætter sig bag rettet.

Sikker trafik paa DjH 4

Så næste gang du oplever, at mennesker omkring dig ikke udviser trafikken, den respekt den er berettiget, er det bedre at tale end at tie. Man fortryder nemlig kun, de gange man ikke handler, når man burde.

På DjH løfter vi i flok, og vi kan hjælpe hinanden til at blive mere sikre og ansvarlige bilister. Hvis vi tør påpege, de fejl vores venner og familie laver i trafikken, kan vi sammen mindske chancen, for at andre skal opleve at miste nærtstående i trafikulykker.