den jydske haandvaerkerskole

DjH-underviser lyser Hovedbanegården op

Morten Buss Andersen fra Den jydske Haandværkerskole udstiller i februar et lysværk på Hovedbanegården i forbindelse med Copenhagen Light festival.

I de tre første uger af februar lyser Copenhagen Light Festival storbyens stræder og gader op med lyskunst. Et af mange værker kommer fra el-underviseren fra Den jydske Haandværkerskole, Morten Buss Andersen, der har udsmykket Københavns Hovedbanegård med arkitektonisk belysning.

Morten Buss Andersen underviser til daglig på Den jydske Haandværkerskole. Samtidig har han sin egen virksomhed AfterDark, der tilbyder løsninger inden for lysdesign. Virksomheden blev stiftet for godt halvandet år siden. Passionen for lys har dog været der længe, og derfor var det også en drøm, der er gik i opfyldelse, da han fik grønt lys til sit værk på Københavns Hovedbanegård.

”Det jo en drøm at have fået lov til at arbejde med en så flot og ikonisk bygning. Det får man ikke bare lige lov til. Og det er jeg stolt over,” siger han.

1 AfterDark 72

Men hvordan det hele lige gik til, skal findes i hans jævnlige besøg i København.

”Jeg havde i forbindelse med arbejde været i København og af og til haft ekstra tid, inden toget gik. Her har jeg så ofte stået og kigget på denne her bygning, som er fantastisk flot, men også lidt mørk,” siger han og fortsætter:

”Derfor tænkte jeg, at jeg gerne ville sætte lys på Hovedbanegården. Samtidig sagde jeg til mig selv, at jeg nok sigtede lidt for højt. Man går jo med sin jyske beskedenhed og holder sig selv lidt tilbage, men så tænkte jeg nej, det skal altså prøves,” siger han og smiler.

Derfor begyndte planlægningen med at lyse Hovedbanegården op i foråret 2020. Men det skulle vise sig ikke at være helt nemt. Der skulle en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen samt DSB, som ejer bygningen, før værket kunne blive en realitet.

”Det jo ikke min bygning, så jeg kan ikke selv bestemme over den. DSB ejer bygningen, så første sted var jo at starte med at spørge om de ville lege med og stille bygningen til rådighed. Det lykkedes,” siger Morten Buss Andersen.

Samtidig skulle han også kontakte Slots- og Kulturstyrelsen, der administrerer, hvad man må på sådan en bygning.

”Den er jo totalfredet, så næste skridt var at tage kontakt til dem. Jeg fik lov til at lave installationen, forudsat at jeg ikke på nogen måde borede, skruede eller fastgjorde noget til bygningsdelen, som ville beskadigede den,” fortæller han.

2 AfterDark 72

Morten Buss Andersen havde heldigvis allerede forudset, hvad Slots- og Kulturstyrelsen ville sige, og
havde derfor en forhåndsløsning på, hvordan det kunne løses.
Men næste tanke var at lave sådan et værk ud af den blå luft, nok ikke ville få den helt store opmærksomhed. Derfor skulle det selvfølgelig være en del af den tilbagevendende begivenhed Copenhagen Light festival, og det blev det.

Reflect, Recharge, Relight

Med hårdt arbejde siden foråret, er Hovedbanegården i dag blevet belyst og er en del af lysfestivalen. Værket, der hedder Reflect, Recharge, Relight skal ifølge Morten Buss Andersen bidrage til en pause fra hverdagen.

”Jeg håber, at det kan bidrage med en form for mikropause. At man lige kommer til at stå og kigge op, når man alligevel står på Hovedbanegården og venter på sin afgang. At lyset skaber en opmærksomhed for håndværket, for bygningen og detaljerne og samtidig lige giver det der øjeblik, hvor man løfter blikket fra ens telefon og faktisk kigger på, hvad der er omkring en,” siger han.

3 AfterDark 72

Samtidig har det været vigtigt for Morten Buss Andersen, at det ikke skulle være ligesom mange af de andre lysværker til festivalen.

”Mange af de andre værker handler om interaktion, voldsomme farver og dynamik, og det synes jeg ikke skulle til. Det er i forvejen et hektisk sted. Så der er ikke behov for at skabe yderligere elementer, der forstyrrer billedet,” siger han.

”Så min ambition har været at lave noget, der er statisk og rart at se på. Og kunne bidrage med en slags ro,” fortæller han.

Ifølge Morten Buss Andersen er lysværket et klassisk værk, som skal vise arkitekturen på stedet mere end lyset.

”Jeg synes, at kunstværket står der allerede, hvor lyset bliver en biting i denne sammenhæng for at vise kunstværket,” afslutter han.

Morten Buss Andersens lysværk til Copenhagen Light Festival kan ses frem til 27. februar.

Foto: Rune Johansen

4 AfterDark 72