den jydske haandvaerkerskole

DJH kridter banen op til fremtidens elektriker

Automation, IOT, robotter, dokumentation.

Det er nogle af de nye ord, som fremtidens elektriker skal kende.

Den moderne elektriker skal ikke blot have styr på praksis. Elektrikeren skal i dag også besidde evner som overblik, struktur og være på kant af udviklingen.

Det er læresætningen efter BOOST 2021 - et fagligt fællesskab og en kursusweekend for elektrikerlærlinge. Kursusweekenden var arrangeret af Dansk El-Forbund Ungdom og fandt sted på Den jydske Haandværkerskole.

”BOOST er gået fremragende. Det er tydeligt at mærke, hvordan de unge har savnet det faglige fællesskab under corona,” siger Lasse H. Petersen, der er ungdomskonsulent i Dansk El-Forbund Ungdom.

”Formålet med BOOST er ikke blot uddannelse. Det er at gøre vores unge bevidste om, at de kan supplere og dygtiggøre dig. Uddannelse åbner døre, og her får de et kig ind i de teknologier, hvor der sker en rivende udvikling lige nu.”

Mange flere kvinder på BOOST

På årets BOOST har der også været en anden udvikling i gang. Antallet af kvinder på kurserne er steget. I år har andelen af kvinder været på 10 procent.

”Elfaget er stadig et håndværk, der kræver stor praktisfaglighed, men de nye ting som IOT (internet of things) og smart home kræver et andet overblik. Det tiltrækker nogle andre unge mænd og kvinder end tidligere. Dem skal vi rekruttere, for ellers når vi ikke i mål med at uddanne det antal elektrikere, der er behov for i fremtidens Danmark,” siger Lasse H. Petersen.

På førstesalen i Den jydske Haandværkerskoles tekniske akademi sidder tre kvinder i et klasseværelse og bliver klogere på netop smart home, hvor apparater i hjemmet kan tale sammen.

kvinder boost

De har ikke bemærket, at der er flere kvinder på skolebænken i denne juniweekend, men kan godt se, at de som kvinder kan bidrage med en anderledes tankegang i et elektrikerfag, hvor der i dag stilles nye krav i de større og mere komplekse opgaver.

”Anlæg og maskinstyring bliver større og større, og lige dér opstår behovet for at skabe overblik og komme på nye løsninger. Her kan kvinder bidrage med noget andet end mænd. Vi ser tingene fra en anden vinkel,” siger Line Adams som til daglig arbejder i en helt anden boldgade end smart home – nemlig i landbruget.

”Helt konkret er jeg som lærling blevet hevet ud til nogle ting sammen med en række svende og blevet spurgt, hvordan jeg ville løse opgaven. Jeg tror, det er fordi, de gerne vil høre det fra en kvinde,” siger Line Adams, der ikke lægger skjul på, at hendes mandlige kolleger er lige så dygtige, og også kommer med gode løsninger på komplekse problemstillinger.

Og netop hvorfor der er mange kvinder til BOOST, har hendes sidemand Isabella Kyung Karlsen et bud på.

”Vi er dem, der synes teknik er fedt, og vil have noget indhold i hverdagen med kød på. Vi lægger ikke hovedet i baglommen, når vi møder på arbejde. Fremtidens elektriker er ikke dem, der blot pløjer stikkontakter og lampeudtag. Det bliver dem, der får tingene til at tale sammen,” siger hun.

DJH oplever, at elever forventer mere

På den jydske Haandværkerskole bemærker man også, at de unge elektrikere er ambitiøse og stiller krav til undervisningen, som de forventer er på højeste niveau. ”Vi oplever, at de unge er meget bevidste om deres uddannelse,” siger Filip Køneke, der er uddannelseschef for elektrikerne på DjH.

”Vi tilstræber gennem vores 24-timers skole at give vores elever muligheden for at investere i dages fag ved at holde i værkstederne åbne døgnet rundt. Og vi oplever, at de faktisk bruger den mulighed.”

Og det bærer frugt at stille gode rammer til rådighed for eleverne. I år uddannes i omegnen af 200 elektrikere på Den jydske Haandværkerskole. Måske kommer der et par stykker mere efter kursusweekenden.

”Vi er glade for, at vi med BOOST får muligheden for at præsentere skolen og det, vi kan byde ind med. Det var også en fornøjelse at se, at der var så mange kvinder med. Vi håber, at vi kan fortsætte udviklingen,” siger Filip Køneke.