den jydske haandvaerkerskole

DjH brobygger online

Fra tirsdag til torsdag i denne uge har den stået på brobygning for Favrskov Kommunes folkeskoler i 8. klasse. Men ikke den helt normale af slagsen. På grund af situationen med corona har det nemlig for første gang foregået online.

Det er onsdag. Klokken er 8.00, og anden dag med brobygning er i gang. Mellem plastindustrimaskinerne sidder underviser Alice Buchhave Nørlem klar ved sit bord med Microsoft Teams slået op på computeren og et kamera, der fanger både Alice og omgivelserne bag. Ligeså stille tikker 8. klasses eleverne fra Hadsten Skole ind. De skal til brobygning og have en forsmag på, hvad det vil sige at gå på DjH, hvilke uddannelser man kan tage og hvordan det er at læse til plastmager eller køletekniker. På samme tid sidder underviser Jakob Kjærlund Hansen i et andet lokale og skal fortælle Haldum Hinnerup Skolens 8. klasses elever om el- og tømrerfaget. Senere skal de bytte, så alle hører om DjH’s uddannelser.

"Vi må prøve at vise skolen frem, selvom brobygningseleverne ikke må komme her og opleve DjH for fuld udblæsning,” siger DjH-underviser, Alice Buchhave Nørlem.

Hun fortsætter: ”Vi kan vise dem de rigtige maskiner, værktøjet og materialerne, og det er bedre end ingenting. Det er bedre end at sidde hjemme og vise dem en PowerPoint-præsentation,” siger hun.

Trods at de sidder hjemme foran skærmen og ikke kan besøge DjH, håber Alice, at de alligevel får noget ud af ”besøget”.

”Det er svært at formidle håndværk ved at snakke ind i en computer, men jeg håber, at eleverne på den anden side af skærmen har fået øje på nogle af alle de muligheder, der er for at tage en spændende erhvervsuddannelse,” siger hun.

IMG 2011

Vi gør os umage

Hanne Bisgaard Hansen, der er projektleder hos Den jydske Haandværkerskole, og som har været med til at planlægge den online brobygning fortæller, at det ikke kun handler om at hverve elever til skolen, men også at sikre, de unge bliver klædt på til at kunne tage et uddannelsesvalg efter folkeskolen.

”Meningen med brobygningen er ikke kun at få fortalt om DjH, men også at formidle de forskellige muligheder, både gymnasiale og erhvervsrettet, så eleverne kan tage et bevidst valg om deres fremtid,” fortæller hun.

”Det er ikke os eller deres forældre, der skal tage et valg. Det er de unge, der skal lytte til, hvad de selv gerne vil. Vil de gerne arbejde både med hænderne og hovedet, er DjH eller en anden erhvervsuddannelse et rigtigt godt valg,” siger hun og fortsætter:

”Det allervigtigste er, at de går herfra og føler, at vi har gjort os umage, gjort en forskel og rustet dem til deres valg.”

IMG 2089

Godt – men svært

Efter første del af brobygningen fortæller eleverne fra Hadsten Skole, at de er glade for den information, de har fået.

”Det har været mere spændende, end noget af det andet, vi har haft,” siger Kasper Høyer fra Hadsten Skole.

Men Kasper Høyer fortæller samtidig, at det ikke er helt nemt at have brobygning online.

”Man kan ikke rigtig komme ud og mærke stedet,” fortæller han.

Det er Noa Lind fra Hadsten Skole enig i:

”Jeg synes, det har været fint, men samtidig er det også svært at have det online, fordi man ikke kan mærke stemningen på skolen.”

Stine Bjeldbak, der underviser 8.klassen fra Hadsten Skole, er enig i, at brobygningen ikke er som den plejer, men at DjH’s indsats har været god under forudsætningerne.

”Det der er godt hos jer er, at vi faktisk ser et værksted. De andre steder, har vi set en tavle som baggrund. Så når vi kan se, hvordan et værksted ser ud og hvilke materialer, man bruger, kan vi også se, at der bliver gjort noget for at få eleverne involveret,” siger hun.

Samtidig er hun glad for, at DjH gør noget ud af at fortælle, hvordan vi adskiller os fra andre erhvervsskoler.

”Jeg synes,det er fedt, at I på brobygningen tager fat i nogle af de uddannelser, som kun kan tages hos jer,” siger hun.

Online brobygning fortsætter i uge 9 og 11 med de to DjH-undervisere Alice og Jacob i front, der håber på, at de til næste brobygning senere på året kan møde potentielt kommende elever på skolen.

IMG 2067