Besøg os på FacebookAdgang for alleKontakt osSitemapIn English

I praktik i Australien

To køleteknikerlærlinge tog til Brisbane i praktik i to måneder. De fik en stor oplevelse - med sidegevinst: Nu kan de føre en samtale på engelsk.

”Det var f… varmt, da vi kom derned, 42-43 grader. Det var ligesom at gå ind i en mur”, fortæller de nyligt hjemvendte lærlinge, Michael Rønne og Jesper Jensen og tilføjer med et smil, at de var udstationeret i en god branche: Når varmen var ulidelig, gik de en tur ind i fryseren og blev kølet ned.

Praktikpladser og store ammoniakanlæg
Under opholdet i Australien var Michael hos et stort industrikølefirma, ’Gordon Brothers’, med 20 ansatte i Brisbaneafdelingen. I de to måneder kørte han rundt med en lærling og lavede service og reparationer på store ammoniakanlæg. Det var nyt for ham. Hjemme i firmaet i Hanstholm arbejder han til daglig med nedkøling inden for fiskeriet.

”Men jeg kom hurtigt efter det, så det nåede at blive rutine for mig”, fortæller han.

Jesper arbejdede også med store ammoniak- og CO2 anlæg. Hans firma hed ’Scantec’ og havde en dansk chef.

”Køleanlæggene dernede er meget overdimensionerede på grund af varmen”, fortæller Jesper, der heller ikke kendte meget til arbejdet med de store ammoniakanlæg.

Forskelle på danske og australske forhold
Michael og Jesper fortæller, hvordan arbejdet i Australien skilte sig ud fra det, de kendte.

”Vi lavede meget mere service dernede”, siger de samstemmende og forklarer, at de australske kølefirmaer, på grund af varmen, typisk efterser anlæggene hver 14. dag. Et sted skulle der endog laves fredagstjek, så anlægget ’spillede’ til weekenden. I Danmark laves der som regel kun tjek en gang årligt.

De store afstande i Australien var også uvante. Jesper fortæller om en køretur på to timer til Toowoomba for ”lige at hente noget”.

Og afstandene gjorde en anden forskel. De var med til at gøre arbejdsdagene lange for de danske lærlinge. I Australien begyndte de kl. 7.00 om morgenen og var først hjemme igen omkring kl. 19.00.

De oplevede også et anderledes hierarki på arbejdspladsen.

”Her i Danmark arbejder vi mere på lige fod. Dernede fik lærlingene det trælse arbejde, og fik de bud om at arbejde tre weekender i træk, måtte de gøre det”, fortæller Michael og Jesper, og er glade for, at det ikke er den holdning, der møder dem herhjemme i Danmark.

Et kæmpe ’boost’ i engelsk
Men den største gevinst ved turen er, at de nu taler flydende engelsk. Michael fortæller, at han til eksamen på H3 fik et 2-tal, og at han slet ikke kunne tale engelsk, da han ankom.

”Det har hjulpet helt vildt med mit engelsk. Dét med fagudtryk kom især hurtigt, som navne på forskelligt værktøj”, siger han og fortæller, at han og Jesper nogle gange kom til at snakke engelsk til hinanden, og at der i brevene hjem godt kunne snige sig et engelsk ord ind.

Tag imod tilbuddet!
Efter de to måneder i Australien er meldingen fra Michael og Jesper klar:

”Sig til de næste, der får tilbuddet, at de skal tage imod det”, er deres uforbeholdne råd. ”Man bliver mere selvstændig, man lærer at stå på egne ben og at tænke selv, og det ser godt ud på cv’et, hvis man skal søge nyt arbejde”.